Closed Loop | Sustainable Talk

    

“Når det går op for en, at nogen har taget ansvar, går det også op for en, at andre ikke har.” 

Vi har været turen igennem, har taget ansvar og ved derfor virkelig, hvor svært det kan være, som forbruger at finde hoved og hale i, hvem der som brand har taget ansvar og hvem der ikke har. Derfor mødes vi også med Suzi Christoffersen og Mie Tingsager Nielsen fra Closed Loop på Atelier September til en snak om, hvordan du nemmest kan komme i gang med at tage nogle bæredygtige og ansvarlige beslutninger og hvad der sker i den bæredygtige jungle. Closed Loop guider og støtter virksomheder i den strategiske implementering af strategier for bæredygtig udvikling med stærkt fokus på tekstilmaterialer og på produkternes fulde livscyklus.

Suzi kommer med en lang erfaring fra mode og tekstilbranchen, blandt andet med erfaringen som kvalitetskoordinator, hvor hun også sad med alle de varer, der ikke kunne sælges og som så bare skulle brændes. Det fik hende til at dykke ned i CSR, som faktisk ikke var normen at have dengang. Hun tog kurser og endte senest hos Danish Fashion Institute (DAFI) i deres virtuelle showroom, hvor 70% af hendes tid primært gik med at rådgive om CSR. Det blev så for ca 5 år siden startskuddet til Closed Loop, hvor deres primære ydelse i dag netop er rådgivning om de ansvarlige og bæredygtige strategier. Mie kom til Closed Loop for ca 3 år siden, da hun også efter ca 20 år i branchen fandt sig selv kraftigt overveje, om hun skulle forlade branchen eller være med til ændre den. Det blev det sidste. 

Closed Loop researcher rigtig meget på cirkularitet, det at holde produkterne i gang og undgå de f.eks bare bliver brændt fordi et ærme er skævt syet på. De researcher på, hvad der rent teknologisk sker, for at man kan gøre hele tekstilindustrien cirkulær...og hvad betyder det så egentlig?

For at noget er cirkulært er jo bredt og det har mange grene. F.eks er genbrug en gren af det at et produkt er cirkulært, det er nemlig, hvad du som forbruger nemt kan gøre for at holde et produkt cirkulært - igang igen og igen. 

Industrien, kan gøre meget mere, de kan på sigt cirkulære helt ned til fibrene i fx en sweater. Det vil sige, at man, når en sweater er nået dertil, hvor den bare ikke kan bruges mere, så kan fibrene stadig trækkes ud og bruges på helt ny. På den måde kan industrien være med til at mindske forbruget af de såkaldte jomfru fibre og dermed forbruge mindre af jordens ressourcer.

Det kræver dog endnu noget udvikling på området og ikke mindst en nem måde for os, som forbrugere at aflevere f.eks. vores sweatre på. Det kræver at industrien får produkterne retur for at kunne bearbejde dem. En måde herpå kunne, ifølge Closed Loop, være etableringer af ressourcestationer, i pendant til genbrugsstationerne, hvor mange allerede i dag har fået for vane at aflevere brugt tøj i genbrugscontainerne. Teknologien til at trække fibrene ud, er der ikke helt endnu, men det er Closed Loop overbevist om, nok skal komme. Indtil da, må vi som forbrugere hjælpe til med at holde produkterne i live - cirkulære. Og det har Closed Loop nogle gode råd til. Særligt til jer, som har svært ved at komme igang, svært ved at vide hvordan og hvorledes og/eller måske svært ved at overskue hele den bæredygtige jungle: Først og fremmest, forbrug mindre, så er du nemlig allerede meget langt. Dertil kommer ansvarligheden, nemlig om at passe på dine ting, give det værdi og nyt liv. Igen, som nævnt i de andre indlæg, skal vi nok lidt tilbage til dengang, hvor vi reparerede vores ting, lavede det om, brugte det længere og gav det i arv. 

Når der så skal investeres i noget nyt, for selvfølgelig skal der det indimellem ;) så appellerer de, som de andre, også til at vi begynder at tage ansvar i selve beslutningfasen, at vi tager et valg om, hvad man går op i og del det op i små dele, og blot starte der, hvor det passer ind i vores hverdag. Det skal ikke gøres mere kompliceret end som så. Det er bedre at tage et lille skridt mod ansvarligheden, end slet ikke. Og når du først har taget det første lille skridt med viden om ansvarligheden, så er det svært at gå tilbage. Et skridt på vejen kan være, at man vil læne sig op ad certificeringer, dyrevelfærd, ansvarlig produktion eller ‘blot’ tage bevidste ansvarlig valg.

Uanset hvad, så bør man, for at ændre Fast Fashion industrien gå efter det der holder, de gode materialer og ved du, at du ikke skal bruge det længe eller mange gange, så lej det. Der er flere og flere gode muligheder for leje af kvalitetstøj, både online og i fysiske butikker og flere brands er også begyndt at tilbyde leje af deres kollektioner.

At være bæredygtig ansvarlig som forbruger handler altså ikke nødvendigvis om at man absolut kun går efter certificeringer, bæredygtige materialer, produktion og fragt, men bestemt også om hvordan du, som forbruger bruger dine produkter. Lej noget tøj eller køb ansvarligt og igen med tanken om at det skal holde så længe muligt.

Helt kort, er anbefalingen fra Closed Loop altså:

Køb mindre, køb bedre, pas på det, giv det værdi eller lej det.